Personeel COA Ter Apel: 'Waar komen onze klachten dan wel vandaan?'

Onderzoek naar vervuilde grond.

Onderzoek naar vervuilde grond. Foto: Huisman Media

Het COA in Ter Apel gaat extra onderzoek doen om de oorzaak van de gezondheidsklachten van personeel op het asielcomplex te achterhalen.

Medewerkers worden vanaf vanmorgen geinformeerd over de laatste onderzoeken. Zij krijgen te horen dat het grote aantal medische problemen niet veroorzaakt wordt door verontreiniging van de bodem.
,,Maar er is wel wat aan de hand, concludeert ook de arbodienst'', aldus een medewerker die anoniem wil blijven. Een deel van het personeel wordt vanmiddag nog bijgepraat.

Volgens het laatste bodemonderzoek is de grond van het asieldorp slechts licht vervuild. ,,De GGD zegt dat er geen probleem is voor de volksgezondheid'', vertelt een collega. ,,Maar waar komen onze klachten dan wel vandaan?''

De bloeduitslagen van de 17 meest zieke werknemers worden alsnog door een andere, onafhankelijke arbodienst beoordeeld en geanalyseerd. Deze werknemers, die zijn getest op vergiftiging met zware metalen, weigerden eerder hun resultaten af te staan bij gebrek aan vertrouwen in de COA-leiding en de 'eigen' arbodienst.

Op het asielcomplex wordt binnenkort ook het drinkwater getest, vertelt een van de medewerkers. ,,En er komt een schimmel- en bacterie-onderzoek.''

Vanmiddag treedt het COA met de resultaten naar buiten op een persconferentie.