Politiek

D66 wil dat kabinet ‘zedenpolitie’ AVROTROS aanpakt

04-10-2016 22:10

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt het absurd dat omroep AVROTROS een homoseksuele seksscène uit de nieuwe Nederlandse serie La Famiglia heeft laten schrappen.  Scenarioschrijfster Maria Goos vertelde vorige week in een interview met het AD dat de omroep een homoseksuele seksscène ‘te expliciet’ vond. “Dat hadden ze liever niet.” Verhoeven neemt dat niet en wil dat mediastaatssecretaris Sander Dekker (VVD) de kwestie aankaart bij AVROTROS. De D66’er vindt ‘een dergelijke zedenpolitie onnodig, onwenselijk en onzinnig’.

Goos zegt in het interview:

 

“Er zat een homoseksuele seksscène in die ze te expliciet vonden. Dat hadden ze liever niet. Jongens wat een dubbele moraal. Alsof al die realitydingen op tv nou zo verheffend zijn. Ach, laat maar. Ik verzin wel wat anders.”

 

Verhoeven wil dat Dekker het gesprek aangaat met de omroep. “Kunt u nagaan wat volgens de AVROTROS ‘te expliciet’ inhoudt?” wil de D66’er in Kamervragen van de bewindsman weten. Bovendien wil hij weten of het vertonen van een homoseksuele seksscène strijdig is met de Mediawet of enige andere regelgeving ten aanzien van de publieke omroep.

La Famiglia is een dramaserie over een Nederlands-Italiaanse familie die niet alleen met cultuurverschillen te maken heeft, maar ook angstvallig een geheim probeert te verbergen. De familie is heilig en voor een groot deel is er saamhorigheid, maar de corrupte handeltjes monden uiteindelijk uit in keiharde misdaad wanneer het verleden van de Italiaanse kant van de familie om de hoek komt kijken. De immer charmante Joke Bruijs speelt een van de hoofdrollen.