De politie grendelde het centrum van Oslo vannacht af na de vondst van een explosief
NOS NieuwsAangepast

Verdachte van explosief in Oslo is 17-jarige Rus

De verdachte die is opgepakt in verband met de vondst van een zelfgemaakt explosief nabij een metrostation in Oslo, is een 17-jarige Rus. Het Noorse Openbaar Ministerie kan nog niet met zekerheid zeggen of de verdachte van plan was een aanslag te plegen. 

De jongen wordt vastgehouden op verdenking van het "hanteren van explosieven". 

De verdachte arriveerde in 2010 met zijn familie vanuit Rusland in Noorwegen; daar vroeg het gezin asiel aan. Het hoofd van de Noorse inlichtingendienst verklaarde tijdens een persconferentie dat de man al bij haar dienst bekend was. Ze houdt het voor mogelijk dat recente aanslagen in andere Europese landen, inclusief die in Zweden van afgelopen vrijdag, gekopieerd kunnen worden in Noorwegen "door mensen met islamistische sympathieën".  

Risicodreiging

De autoriteiten hebben de risicodreiging in Oslo verhoogd naar aanleiding van de gebeurtenissen van vannacht. De Noorse politie was al extra alert na de aanslag met een vrachtwagen in buurland Zweden. 

Het explosief is afgelopen nacht gecontroleerd tot ontploffing gebracht, nadat de politie een deel van het centrum van Oslo had afgezet. Volgens de politie kon het explosief slechts "beperkte schade aanrichten". 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl