Open Brief aan Marjolein Faber (PVV) over ‘strippen christelijke symbolen Sint Joseph kapel’

09-04-2017 14:44

Beste mevrouw Faber,

Ik las deze week uw artikel op ThePostOnline over de Sint Joseph Kapel van GGNet in Apeldoorn. De kapel ondergaat een functieverandering en wordt onderdeel van een asielzoekers centrum. Dat maakt dat de ruimte wordt ontdaan van religieuze beelden. U gebruikt hierbij het woord strippen.

Ik waardeer het dat u begaan met deze prachtige kapel. Maar bij uw toon heb ik de nodige opmerkingen. Wie ik dan wel niet ben?

Mijn naam is Jos van der Leur. Ik ben meer dan 25 jaar geestelijk verzorger van GGNet. Ik leidde honderden vieringen in de Sint Joseph kapel. Een kapel waar tientallen jaren duizenden kwetsbare zielzoekers hun heil zochten.

Inmiddels loopt het aantal patiënten terug. Het complex staat deels leeg. Daarmee is er ruimte voor nieuwe zielzoekers. De lege gebouwen, waaronder de kapel, zijn verkocht aan het COA. In oktober 2016 was de laatste viering waarin liturgische elementen respectvol zijn overgedragen.

Ik vind het jammer dat u de vrijkomende gebouwen waaronder de kapel niet gunt aan zielzoekers uit andere landen.

Als u de geschiedenis van de kapel zou kennen, zou u misschien wat voorzichtiger zijn in uw afwijzing. Wat u wellicht niet weet is dat de Orde van de Broeders Penitenten, tachtig jaar geleden niet welkom waren. Protestant Apeldoorn wilde geen katholieke orde uit Brabant in hun midden die zich richtte op psychiatrie. De kapel die u nu verdedigt was dus tachtig jaar geleden niet gewenst.

Uw beweging, de PVV, baseert zich voortdurend op de joods-christelijke traditie. U verdedigt de katholieke beelden in de kapel alsof die vanzelfsprekend tot de joods-christelijke traditie horen en altijd gewenst waren. Maar niet alleen waren ze tachtig jaar geleden binnen de joods-christelijke traditie in Apeldoorn niet gewenst. Vijfhonderd jaar geleden stormden binnen de joods-christelijke traditie protestanten in heel Europa vele katholieke kerken binnen om daar beelden kapot te slaan.

De beelden uit de Joseph kapel verrijzen op een nieuwe begraafplaats in Wierden. Als ik beeld was wist ik wel welke gang ik liever maakte.

Op het terrein van GGNet Apeldoorn woont nog één Broeder Penitent. De kapel is zijn leven. Als iemand recht van spreken heeft….

’De geschiedenis lijkt zich te herhalen’, is zijn reactie op uw commentaar. Hij wil de fout van tachtig jaar geleden niet maken. Voor hem zijn de nieuwe bewoners welkom. En dat de beelden een andere plek krijgen neemt hij op de koop toe. Het geluk van de nieuwe zielzoekers staat bij hem voorop. ‘Dat is altijd zo geweest, dat blijft zo’, zo zei hij.

Het leek mij goed om u dat even te melden.

Met vriendelijke groet,

Jos van der Leur, geestelijk verzorger GGnet