Direct naar artikelinhoud

Hillary Clinton: "VS moeten luchtmacht Assad uitschakelen"

Hillary Clinton: "VS moeten luchtmacht Assad uitschakelen"

Hillary Clinton heeft de Verenigde Staten vandaag opgeroepen om de luchtmacht van de Syrische president Bashar al-Assad uit te schakelen, enkele dagen na de aanval met gifgas waarbij al meer dan 80 mensen om het leven kwamen.

"Assad heeft een luchtmacht en die luchtmacht is de aanleiding van de meerderheid van de burgerslachtoffers die we over de jaren heen hebben gezien en die we ook de laatste dagen weer zagen," zei Clinton tijdens een speech op de 'Women in the World'-top in New York City. Ik geloof echt dat we zijn vliegvelden hadden moeten vernietigen en dat we dat nog steeds moeten doen. We moeten hem verhinderen om ze nog te gebruiken om onschuldige mensen te bombarderen en saringas op hen te gooien."

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken herhaalde dat ze nog steeds een voorstander is van een vliegverbod boven Syrië. "Ik geloof nog altijd dat we een no-fly zone hadden moeten instellen," zei ze. "We hadden meer bereid moeten zijn om Assad te confronteren."

"Ik geloof nog altijd dat we een no-fly zone hadden moeten instellen. We hadden meer bereid moeten zijn om Assad te confronteren."
Hillary Clinton

Assad buitenspel zetten

Volgens Amerikaanse bronnen zit Assad achter de chemische aanval waarbij eerder deze week minstens 86 mensen om het leven kwamen.

President Trump veroordeelde de "afschuwelijke" aanval en Rex Tillerson, de huidige minister van Buitenlandse Zaken verklaarde al dat Assad "geen rol" meer mag spelen in het bestuur van Syrië en dat de Verenigde Staten in samenwerking met een internationale coalitie stappen ondernemen om de dictator te verwijderen. "We onderzoeken een gepast antwoord voor deze aanval met chemische wapens," zei Tillerson. "Het is een serieuze zaak. Het vereist een serieus antwoord."

Chemische wapens

Als minister van Buitenlandse Zaken was Clinton destijds een voorstander van meer directe actie in Syrië, maar Obama stond niet te springen voor een militaire interventie in het land.  

De Obama-administratie vroeg het Congres in augustus 2013 om toestemming om een militaire aanval op Syrië uit te voeren. Die stemming vond uiteindelijk nooit plaats omdat er een overeenkomst werd gesloten om chemische wapens uit Syrië te verwijderen. Clinton erkende nu dat de VS daar dus mogelijk niet helemaal in geslaagd zijn, al "geloofden we destijds dat we hun hele voorraad chemische wapens hadden vernietigd."  

De voormalige Democratische presidentskandidate haalde ook uit naar Rusland voor zijn steun aan Assad. Als ze zelf president was, dan zou ze de Russen gezegd hebben dat ze "ofwel voor ofwel tegen ons zijn wat betreft de no-fly zone", beweerde ze. "Het is tijd dat de Russen bang voor ons zijn omdat we het zullen opnemen voor de rechten, de mensenrechten, de waardigheid en de toekomst van het Syrische volk," aldus Clinton.