Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IJsland maakt loonkloof tussen mannen en vrouwen strafbaar

  •  
05-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
16750425726_8f84f5d16c_z
IJsland is het eerste land ter wereld dat gelijke beloning voor vrouwen in de wet gaat vastleggen. De wetgeving zal vereisen dat zowel private als publieke instellingen aan kunnen tonen dat ze mannen en vrouwen even veel betalen, op straffe van boetes. Hiermee willen ze de loonkloof voorgoed elimineren.
Het wetsvoorstel dat er nu ligt, houdt in dat bedrijven en instellingen met 25 werknemers of meer gecertificeerd moeten worden op gelijke beloning bij gelijk werk. Dit certificaat is te verkrijgen door de boekhouding te laten controleren.
IJsland staat op nummer één van de Global Gender Gap index van the World Economic Forum, gevolgd door Noorwegen, Finland en Zweden. Maar bijna gelijk is voor de vrouwen van IJsland niet genoeg. De nieuwe wet richt zich erop dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen volledig gedicht wordt.
‘De loonkloof is helaas een feit in de IJslandse arbeidsmarkt. Het is tijd om ingrijpende maatregelen te nemen; we hebben de kennis en de processen hem te elimineren’ aldus Thorsteinn Viglundsson, de minister van Sociale Zaken en Gelijkheid. De wet zou vanaf januari in werking treden. Viglundsson geeft toe dat de wet zorgt voor extra werk en dat hij nieuwe verplichtingen aan de economie en het bedrijfsleven oplegt. De minister voegde hier echter aan toe dat de voordelen van de wet tegelijkertijd overduidelijk zijn.
Veel managers en bedrijven die de procedure al hebben doorlopen hebben zich ook positief over de wet uitgelaten. Het dwong ze om systematisch te kijken naar de beslissingen over betalingen en compensatie in hun secties.
Het wetsvoorstel wordt niet alleen ondersteund door de centrumrechtse coalitie, maar ook door de oppositie. Het parlement van IJsland bestaat voor bijna 50 procent uit vrouwen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.