Direct naar artikelinhoud
Commentaar

Commentaar: leiderschapsmodel Wilders zal kraken door lokale uitbreiding PVV

De PVV belooft uitbreiding op lokaal niveau. Meer PVV'ers dus. Maar betekent dat ook meer inspraak?

'Het Forum voor Democratie is binnen een half jaar een volwassener organisatie geworden dan de PVV.'Beeld anp

Licht hoopgevend nieuws vanuit de PVV. Wilders kondigt aan dat hij dan toch een gooi doet naar lokale uitbreiding. Wat jarenlang stokte in Den Haag en Almere, nog net behapbaar vanuit Wilders' ivoren toren, wordt nu uitgebreid naar Enschede, Almelo, Twenterand, Urk en Rotterdam. Binnenkort volgen meer gemeenten.

Of dat nieuws meer dan licht hoopgevend wordt, hangt af van de volgende stap. Serieuze uitbreiding op lokaal niveau betekent méér PVV'ers: mensen met een mening die ook iets vinden van het functioneren van de partijtop. Wilders realiseert zich hopelijk dat dit zijn leiderschapsmodel vroeg of laat zal doen kraken.

Het is hét grote verschil met de buitenlandse partijen waarmee Wilders' beweging vaak wordt vergeleken: de PVV kent geen democratie. Wie politiek actief wordt, schaart zich voor honderd procent achter Wilders. Als die uit de bocht vliegt, zoals met zijn minder-Marokkanenoproep, is het voor zijn partijgenoten slikken of stikken.

Het is geen gewaagde veronderstelling dat Wilders' onaantastbaarheid bijdraagt aan zijn radicalisering en aan zijn buitenspelpositie op het Binnenhof. Als het moeilijk wordt, zoals in de gedoogconstructie van Rutte I, heeft hij slechts een handvol mensen om op terug te vallen, mensen bovendien die volstrekt afhankelijk van hem zijn.

Wie politiek actief wordt, schaart zich voor 100 procent achter Wilders
Wilders moet zichzelf gelukkig prijzen als op lokaal niveau sterke mensen opstaan die zich de mond niet laten snoeren

Dat isolement maakt hem kwetsbaar en een onaantrekkelijke regeringspartner. Die wetenschap mag 1,4 miljoen mensen niet hebben weerhouden van hun stem op de PVV, de veroordeling tot de oppositie draagt wel extra bij aan hun gevoel van uitsluiting. De PVV zelf bouwt intussen geen enkele bestuurservaring op.

Democratie is niet voor bange mensen. Wilders zou zichzelf gelukkig moeten prijzen als nu op lokaal niveau sterke mensen opstaan die zich de mond niet laten snoeren. Mensen die willen meepraten, die zichzelf serieus nemen. De nieuwkomer op rechts, het Forum voor Democratie, is binnen een half jaar een volwassener organisatie geworden dan de PVV, trekt mede daardoor voormalige PVV'ers aan en is vastbesloten een serieuze concurrent te worden. Mischien is dat het zetje dat Wilders nodig heeft om van de PVV een minder bange partij te maken.

Lees meer over gemeentepolitiek, de PVV en rechts-populisten

Gemeentepolitiek: hoe gaan Forum voor Democratie en Denk LPF-scenario vermijden?
Na hun succes bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer maken nieuwkomers Forum voor Democratie en Denk zich op voor de stap naar de gemeentepolitiek. Hoe gaan zij het LPF-scenario vermijden? (+)

Uitsluiten PVV lang niet zo rigide als cordon sanitaire
Terwijl in buurlanden Nederland en Frankrijk de rechts-populisten opstomen, is de wegbereider van deze politiek in België, het Vlaams Belang, ineengezakt. Komt dat door het cordon sanitaire tegen de partij? Die verklaring is te simplistisch. (+)

'Het volk' opent de jacht op de Islam, EU en Merkel
Geert Wilders vierde zaterdag in Koblenz met zijn Europese bondgenoten het aantreden van geestverwant Trump in de VS. De rechts-populisten zien al een 'tijdperk van het patriottisme' gloren. (+)