Wikileaks-stichter Assange kondigt 'lawine van onthullingen' aan maar zwijgt over Clinton

© AFP

Julian Assange, de stichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, kondigde tijdens een videoconferentie onthullingen over de verkiezingen in de VS aan 'voor 8 november'. Eerder werd gespeculeerd dat de Australiër dinsdag al documenten zou publiceren die het einde zouden kunnen betekenen voor de kandidatuur van Hillary Clinton.

Julian Assange maakte dinsdag bekend dat Wikileaks voor 8 november met een 'lawine aan onthullingen' gaat komen. Assange: 'Deze onthullingen komen op een belangrijk moment en zullen onder meer over drie overheden en de Amerikaanse verkiezingen gaan'. Wikileaks komt daarnaast met een 'lidmaatschapstructuur' waardoor de organisatie naar eigen zeggen onafhankelijk kan blijven.

Vorige maand verklaarde Julian Assange tegenover de Amerikaanse zender Fox al dat hij over documenten beschikt die de campagne van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton schade zouden toebrengen en dat hij weldra enkele ‘teasers’ zou loslaten. Volgens Assange is er sprake van 'verkeerde citaten' wat betreft het Wikileaks plan om schade toe te brengen aan de campagne van Clinton.

Assange vertelde dit tijdens een videoconferentie in Berlijn in een T-shirt waar het woord 'truth' op geschreven stond. De persconferentie vond plaats ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van Wikileaks.

'Drone op Assange'

Maandag heeft de niet altijd even betrouwbare website truepundit.com bericht dat Clinton in november 2010, toen zij nog minister van Buitenlandse Zaken was, op een vergadering met haar staf zou hebben voorgesteld een aanval met een drone op Assange te lanceren. Bedoeling was het te grabbel gooien van de diplomatieke communicatie te voorkomen.

Eerst werd aangekondigd dat Assange een ‘balkontoespraak’ zou houden in Londen, maar uit veiligheidsoverwegingen vond de videoconferentie plaats in Berlijn.

Al eerder mails gelekt

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat er door Wikileaks informatie wordt gelekt over Hillary Clinton. In maart werd ook al een e-mail openbaar gemaakt van de presidentskandidate aan een onbekende ontvanger. Daarin zou ze het hebben over het belang om het regime van de Syrische president Bashar Al-Assad omver te werpen.

Ook legde Clinton in de email in detail uit hoe Israël de 'Iraanse dreiging' kan neutraliseren als het regime-Assad wordt afgezet. Ondanks het akkoord tussen Teheran en de Verenigde Naties over de Iraanse kernenergie, blijft Clinton de 'dreiging' van de islamitische republiek zien in zijn 'nucleaire programma'.

Later werden nog eens 19.000 mails gelekt waarin bestuurslui van de Amerikaanse Democratische partij bespreken hoe ze Bernie Sanders' campagne kunnen saboteren.

'Wikileaks niet partijdig'

In het persbericht van Wikileaks waarin de persconferentie van dinsdag werd aangekondigd, wordt de vraag gesteld of 'Wikileaks een partijdige rol speelt in de Amerikaanse presidentsverkiezingen'. 'Wikileaks is een uitgever. De website biedt klokkenluiders een veilige manier om onthullingen te doen over wandaden begaan door een overheid of een private onderneming', klinkt het antwoord.

'Als we belangrijke vertrouwelijke informatie hebben over Donald Trump of Hillary Clinton, dan zullen we dat publiceren. Als we informatie hebben over een persoon of partij met veel macht in een belangrijke verkiezingscampagne, dan zullen we dat publiceren.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen