Direct naar artikelinhoud

'Wees alert op rellen bij Turks referendum'

Vanaf woensdag kunnen Turken in Nederland naar de stembus voor het referendum in hun moederland. In Brussel kwam het vorige week al tot rellen, uit de Tweede Kamer klinkt nu de roep om ook hier extra alert te zijn.

Een demonstratie door nee-stemmers op het Malieveld in Den Haag verliep gisteren vreedzaamBeeld Evert-Jan Daniels/ANP

In maart heeft de diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland nog voor rellen gezorgd bij het Rotterdamse consulaat. Juist daarom moet Nederland oplettend zijn als Turken woensdag deelnemen aan het referendum over een nieuwe Turkse grondwet.

Dat stelt VVD-Kamerlid Han ten Broeke: "Als je in een vrije democratie woont zoals ons land, weet je dat verkiezingen ordelijk verlopen. Turkse Nederlanders die het op prijs stellen dat ze in Nederland wonen, doen er goed aan zich op dezelfde manier te gedragen als de kiezers tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart."

Verdeeldheid
Doordat ze de Turkse nationaliteit niet kunnen opgeven, hebben ook alle Turken in het buitenland een stemoproep gekregen. 250.000 Turkse Nederlanders kunnen van 5 tot 9 april stemmen in Amsterdam, Den Haag en De­venter.

"Het referendum, dat de Turkse president beoogt meer macht te geven, leidt tot verdeeldheid onder Turkse Nederlanders. Het nee-kamp spreekt van een oneerlijke campagne omdat het jakamp de steun heeft van de Turkse staat.

In Brussel raakten donderdag drie mensen gewond. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vreest dat het referendum hier ook tot gewelddadigheden kan leiden.

"Wat in Brussel is gebeurd, is niet mis. We moeten er alles aan doen om dat hier te voorkomen. Maar er zijn nu al mensen die geïntimideerd worden. Dat moeten we goed in de gaten houden."

Volgens Van Dijk gaat het om een klein groepje 'radicalen'. "Ik heb het idee dat de politie daarbovenop zit."

In vrijheid een stem uitbrengen
De Kamerleden verwijzen naar de Turkse Nederlanders die in maart in Rotterdam de straat op gingen toen het kabinet niet toestond dat twee Turkse ministers hier campagne kwamen voeren. "Dat maakt ons alert dat er wat kán gebeuren," stelt Bram van Ojik van GroenLinks. "Maar ik ga ervan uit dat het overgrote deel van de Turkse Nederlanders niets liever wil dat in alle rust hun stem al dan niet uitbrengen."

D66-Kamerlid Paul van Meenen. "Iedereen moet zich veilig voelen om in vrijheid een stem uit te brengen, zoals dat hoort in een democratische rechtsstaat."

Van Meenen maakt zich, net als Van Dijk, zorgen over intimidatie. "Ik hoop dat mensen die zich geïntimideerd voelen dat ook melden, dan kunnen de landelijke en lokale overheden daar alert op zijn. Want wat in Brussel is gebeurd, mag hier nooit gebeuren."

Iedereen moet zich veilig voelen om in vrijheid een stem uit te brengen
Paul van Meenen

Koerden willen veilig stemmen in Nederland

De Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan (DemNed) is geschrokken van het geweld bij de Turkse ambassade in Brussel, waar aanhangers en tegenstanders van de Turkse president slaags raakten.

Volgens DemNed zijn tegenstanders aangevallen door aanhangers van Erdogans AK-partij en de Grijze Wolven en gaat het om gewapende extreem-nationalisten.

"Wat voor veiligheidsmaatregelen zullen worden genomen om geweld te voorkomen door extreemrechtse Turken richting de tegenstanders van Erdogan, met name de Koerden, die vaker doelwit zijn van deze extreem-nationalisten?"

De organisatie roept de Nederlandse overheid op om in contact te treden met de verschillende organisaties uit Turkije, om geweld vanuit de extreem-nationalistische hoek te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen bij het referendum. Gisteren verliep een protest van tegenstanders van dat referendum op het Haagse Malieveld rustig.

In Amsterdam kunnen Turken stemmen in de RAI. De politie niets kwijt over eventuele veiligheidsmaatregelen rond het beurscomplex. "We zijn waakzaam."