Direct naar artikelinhoud

Migrantenstroom vanuit Libië haast niet meer te stoppen

Europa zal de grootste moeite hebben om de migratiestroom vanuit Libië nog te stoppen. Een miljoen Afrikanen zijn al op weg naar Libië om vanaf de kust met rubber bootjes de oversteek naar Italië te kunnen maken. 'De pogingen van Europa om de Libische kustwacht te trainen komen te laat en op de verkeerde plek.'

Libische vissers gooien een reddingsvest naar een boot met migranten op weg naar de Italiaanse kust.Beeld epa

Dit heeft de voormalig Britse ambassadeur in Libië dit weekeind tegen de Britse krant The Guardian gezegd. Joe Walker-Cousins, die tussen 2012 en 2014 hoofd van de Britse missie in Libië was, komt met zijn waarschuwing nu Europa probeert afspraken te maken met Libië om de migratie te stoppen.

Volgens Walker-Cousins is het zowel qua tijd als locatie te laat om de migrantenstroom op de Middellandse Zee te stoppen. 'Mijn bronnen in de regio zeggen dat er al een miljoen migranten op weg zijn naar Libië, als het er niet meer zijn. Die zitten al in de pijplijn vanuit West-Afrika en de Hoorn van Afrika.'

181 duizend migranten

Zondag werden nog 450 migranten van bootjes op zee gered, onder wie een vier dagen oude baby van een Nigeriaans stel dat hulpverleners vertelde dat zij een beter leven in Frankrijk of Duitsland zochten. Dit jaar zijn al 655 mensen verdronken, ruim 23 duizend migranten bereikten Italië. Vorig jaar maakten 181 duizend migranten de overtocht uit Libië, waar migranten vrij kunnen vertrekken vanwege de chaos en anarchie die is uitgebroken in het land na de val van Khadafi in 2011.

Europa hoopt met de nieuwe Libische eenheidsregering van premier Fayez Seraj afspraken te kunnen maken maar stuit op het probleem dat die regering niet in heel Libië wordt erkend. Het Libische hooggerechtshof heeft om die reden vorige week nog een akkoord tussen Italië en Libië over training en ondersteuning van de kustwacht, afgewezen zo meldt The Guardian. Desondanks heeft Seraj bij de Europese Unie nogmaals een verlangenlijstje ingediend met schepen, radars en ander materieel om de kustwacht te ondersteunen, dat maandag zal worden besproken door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Dit jaar zijn al 655 mensen verdronken, ruim 23 duizend migranten bereikten Italië

Eerste stappen

Europa heeft al afspraken gemaakt met Niger, waar de meeste migranten uit West-Afrika doorheen reizen op weg naar Libië, om te helpen met grensbewaking en de aanpak van mensensmokkel. Ook zijn de eerste stappen gezet in afspraken met landen als Senegal, Mali , Ethiopië en Soedan over het tegenhouden van migranten in ruil voor meer ontwikkelingshulp. Daarnaast is extra geïnvesteerd in de begeleiding van het terugsturen van kansloze migranten vanuit doorvoerland Niger.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meldde vorige week dat ze dit ook gaat intensiveren vanuit Libië. Tienduizenden Afrikaanse migranten die naar Libië kwamen om er te werken of om door te reizen, zijn in handen gevallen van mensenhandelaren die hen hebben vastgezet als dwangarbeider in detentiekampen en kunnen geen kant meer uit. Het IOM heeft dit jaar al 1.795 migranten vanuit Libië helpen terugkeren naar hun thuislanden in West- en Oost Afrika en verwacht dit jaar 10 duizend migranten te kunnen terugsturen.  Vorig jaar waren dat er nog maar 2.775.

Europa heeft al afspraken gemaakt met Niger over grensbewaking en mensensmokkel