Direct naar artikelinhoud

Deelname PVV vergroot polarisatie Rotterdamse politiek

Een vergadering in de Rotterdamse gemeenteraad.

In Rotterdam wordt volgend jaar de strijd gevoerd wie zich de ware erfgenaam van Pim Fortuyn mag noemen. Geert Wilders verbrak met zijn aankondiging deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen de stilzwijgende afspraak dat Rotterdam voor Leefbaar Rotterdam is. 

en

Wilders ruikt zijn kans in de Maasstad, waar hij bij de Provinciale Statenverkiezingen van twee jaar geleden al eens de grootste was. Rotterdam dreigt met de komst van zijn partij verder te polariseren.

Zaterdag kondigde Wilders op Twitter zijn deelname aan bij de raadsverkiezingen in Urk, Enschede, Almelo, Twenterand en Rotterdam. In al die gemeenten won de PVV bij de Kamerverkiezingen van 15 maart fors. In Enschede scheelde het slecht een paar honderd stemmen of niet de VVD, maar de PVV was er de grootste geworden.

Leefbaar Rotterdam reageerde steeds afgemeten op eerdere toespelingen van de PVV-leider

Leefbaar Rotterdam reageerde steeds afgemeten op eerdere toespelingen van de PVV-leider: de partij moest nog maar zien of hij werkelijk naar Rotterdam zou komen. Bovendien, waarom zou de Rotterdammer stemmen op een partij die alleen roept, maar nooit levert?

Leefbaar is meer geschrokken van Wilders’ woorden dan die eerste reactie doet vermoeden. De afgelopen twee jaar is Rotterdams grootste collegepartij weer een rechtsere koers gaan varen, na het verwijt van Wilders dat Leefbaar een ‘fletse middenpartij’ was geworden. Zo voerde Leefbaar oppositie tegen de komst van asielzoekers en statushouders, terwijl het college voor was. In de wijken Beverwaard en Hoogvliet, twee traditionele Leefbaarwijken waar een azc en de statushouders zouden komen, is een deel van de bewoners teleurgesteld in de partij.

Valse beloftes

De PVV zal Leefbaar stemmen af willen snoepen, door Leefbaar valse beloftes en achterkamertjespolitiek aan te wrijven. Leefbaar heeft zich in vijftien jaar bewezen in Rotterdam, het is daarom onwaarschijnlijk dat de PVV groter zal worden. Wel kan ze kostbare zetels afsnoepen, waardoor Leefbaar bij volgende verkiezingen wellicht niet meer de grootste partij in Rotterdam is.

De PVV kan daarnaast ook Leefbaar zélf leegeten. Een deel van de fractie steunt de harde anti-islamopstelling van de PVV en in het verleden stapten al verschillende Leefbaren over.

Zeker is dat Rotterdam bij de raadsverkiezingen van volgend jaar een harde verkiezingscampagne op rechts wacht. En mogelijk ook aan de andere kant van het spectrum, als Denk meedoet in de Maasstad. In veel wijken in de stad was Denk bij de afgelopen Kamerverkiezingen de grootste.

Denk heeft nog geen deelname aan de raadsverkiezingen in Rotterdam aangekondigd, maar de kans op succes is er groot

Denk heeft nog geen deelname aan de raadsverkiezingen in Rotterdam aangekondigd, maar de kans op succes is er groot. En zoals de PVV bij Leefbaar zal doen, zal Denk voor een deel in dezelfde vijver gaan vissen als het door de islam geïnspireerde Nida, dat nu twee zetels in de raad bezet. Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk keken bij de oprichting van hun partij nadrukkelijk naar Nida, bijvoorbeeld door zich ook een ‘beweging’ te noemen. Maar anders dan de lokale partij die zegt er ‘voor alle Rotterdammers’ te zijn, zoekt Denk vaker de aanval, tegen politieke opponenten of de pers.

In Rotterdam doen maatschappelijke ontwikkelingen zich vaak snel en scherp voor. Het was er onrustig rond de komst van asielzoekers, en recent in de Turkse gemeenschap. Een harde verkiezingscampagne zal de polarisatie vergroten.

Voor een partij als de PVV zaak om er bij te zijn. Wilders is uiterst voorzichtig met het uitrollen van zijn partij. Tot nu toe deed de PVV alleen in Almere en Den Haag mee. In die laatste gemeente struikelde de partij van incident naar incident met heel wat afscheidingen tot gevolg.

Lees ook: Is de revolutionaire geest eruit bij Leefbaar Rotterdam?