Het mysterie van het scheve bos: honderden bomen hebben bizarre vorm, maar niemand weet waarom

© Wikimedia/Kengi

De bomen lijken op een omgekeerd vraagteken, maar niemand weet hoe het komt dat ze zo’n vreemde vorm hebben. Ook bijna 100 jaar nadat de bomen in Gryfino in Polen geplant werden, blijft de oorzaak van de bizarre vorm een mysterie.

lbo

“Het scheve bos”, zo worden de bomen in het Poolse Gryfino ook wel genoemd. Sommige maken zelfs een bocht van bijna 90 graden. Het gaat om een 400-tal bomen. Dat het er zoveel zijn, en dat ze zo’n bizarre vorm hebben, leidt tot een mysterie. Niemand weet hoe het komt dat de bomen zo gegroeid zijn.

Op meerdere plaatsen in de wereld staan er wel bomen met een vreemde vorm. Maar nergens komen ze in zo’n veelvoud voor. En nergens zijn ze zo mooi gerangschikt als in Polen.

Oorlog

Vermoed wordt dat de bomen ongeveer 10 jaar nadat ze geplant werden, zijn beginnen scheefgroeien. Maar omdat het stadje waarin het bos staat tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest werd, is er dus geen informatie of documentatie over de aanleiding van de bizarre vorm. De waarheid over de bomen werd samen met het stadje Gryfino verwoest. En dat brengt heel wat speculaties en theorieën met zich mee. Sommigen zeggen dat hevige sneeuwval toen de bomen nog jong waren de bomen heeft doen scheefgroeien. Maar dat zou dan niet verklaren hoe het komt dat de bomen rondom de scheve bomen wél recht zijn.

Volgens William Remphrey, een gepensioneerde plantendeskundige, is de oorzaak alleszins niet genetisch. “Want moest dat wel het geval zijn, dan zouden de bomen elk op zich nog meer krullen, en dat is niet het geval.” Ook waarom alle bomen richting het noorden groeien, is niet duidelijk. “Dat is toevallig”, denkt Remphrey.

Meubels maken

Nog een andere theorie: boeren hebben de bomen bewust gemanipuleerd opdat ze scheef zouden groeien, zodat ze het ‘scheve bos’ later zouden kunnen gebruiken om er meubels mee te maken. Uiteindelijk heeft de oorlog ervoor gezorgd dat ze dat niet konden doen. Of ook: tijdens de oorlog hebben de Duitsers met hun tanks de bomen aangereden, maar omdat het slechts om een deel van het bos gaat, is die theorie niet aannemelijk.

“Al is het zeker niet onmogelijk dat de gekrulde vorm er door de mens gekomen is”, gaat Remphrey verder. “Maar net omdat het er zoveel zijn, moeten we met die verklaring oppassen.”

Mensen uit de streek zelf gaan er dan weer vanuit dat hekserij de oorzaak is van het ‘scheve bos’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen