Direct naar artikelinhoud

Spanje plots mild over Schotse EU-toenadering

Spaans buitenlandministers Alfonso Dastis: "Ik denk niet dat we een poging van een onafhankelijk Schotland om toe te treden tot de EU direct zouden blokkeren".

Spanje zal niet onmiddellijk een veto uitspreken over een poging van een onafhankelijk Schotland om na de brexit lid te worden van de Europese Unie. "Ik denk niet dat we het direct zouden blokkeren", zei minister Alfonso Dastis (Buitenlandse Zaken) in een vandaag gepubliceerd interview met de krant El Pais.

De Schotse premier Nicola Sturgeon vroeg Londen vrijdag om een nieuw referendum over onafhankelijkheid van Schotland nu het "onvermijdelijk lijkt dat het Verenigd Koninkrijk de EU, inclusief de binnenlandse markt van de unie, verlaat''. Een meerderheid van de Schotten stemde vorig jaar tevergeefs tegen het Britse vertrek uit de Europese Unie.

De Spaanse minister Dastis wierp vandaag niet direct een barricade op voor een Schots toetreden tot de EU. Hij wees er wel op dat de Schotten eerst met de rest van Groot-Brittannië de Unie zullen verlaten. "De rest zien we wel".

Eigen afscheidingsbewegingen
Mochten de Schotten zich losmaken van het Verenigd Koninkrijk, dan is het de vraag of Spanje het land bij de EU wil hebben. De Spaanse premier Mariano Rajoy hintte er drie jaar geleden nog op dat Spanje tegen een EU-lidmaatschap van Schotland zou stemmen. Madrid wil geen impuls geven aan afscheidingsbewegingen in eigen land.

Rajoy deed die uitspraak in de aanloop naar het Schotse referendum over onafhankelijkheid in 2014. De premier noemde een afscheiding van Schotland van het Verenigd Koninkrijk toen nog "schadelijk voor de Europese Unie". De Schotten stemden toen tegen onafhankelijkheid.