Direct naar artikelinhoud
China

China verbiedt sluiers en 'abnormale baarden'

Een Chinese moslimvrouw in de enige vrouwenmoskee in Sangpo.

China verbiedt alle 'extremistische gedragingen' in de provincie Xinjiang. Peking wil er de opstandige Oeigoeren onder controle houden.

De wet, die morgen van kracht wordt, verbiedt vijftien 'extremistische' gedragingen in de provincie, waaronder 'abnormale' baarden, gezichtssluiers en andere 'symbolen van extremisme', zoals bepaalde namen. Het personeel van luchthavens, stations en andere publieke plaatsen moet gesluierde vrouwen voortaan de toegang ontzeggen en melding maken bij de politiediensten.

Verplicht tv-kijken

Ook de publicatie, productie en het downloaden van 'extreme' inhoud is voortaan illegaal, en alle burgers in de provincie worden verplicht naar Chinese staatszenders te kijken en hun kinderen het staatsonderwijs te laten volgen.

"Separatisme is de voedingsbodem voor terroristische activiteiten in Xinjiang, en extremisme is het ideologische fundament", zegt Nayim Yessen, directeur van de Commissie voor Regionale Wetgeving in de krant China Daily. "Deze wetgeving zal de regio helpen de strijd tegen extremisme te standaardiseren en ervoor zorgen dat die activiteiten in overeenstemming met de wet worden uitgevoerd."

Lappendeken

Wie de wet overtreedt, zal eerst een waarschuwing krijgen maar bij herhaling gestraft worden in overeenstemming met de Chinese antiterreurwetten. Toch benadrukt de overheid dat de wet vooral op preventie en educatie inzet, eerder dan op straffen. Het is vooral de bedoeling om het lappendeken aan huidige, vaak lokale verbodsbepalingen om te zetten in een duidelijke wet, klinkt het.

Maar volgens James La Trobe, hoogleraar Aziatische Studies aan de La Trobe University in Australië, kan de wet een tegenovergesteld effect hebben. "Deze verboden zullen de misverstanden en het wantrouwen vergroten, waardoor het moeilijker wordt om de sociale cohesie te versterken", zegt hij in de krant South China Morning Post.