Direct naar artikelinhoud

Met deze video weet Navalny zelfs de Russen te laten schrikken

Probeer een Rus eens te laten schrikken van een corruptieschandaal. Gaat niet lukken. Tenzij de onthulling echt, nou ja, echt heel groot is. Het is anti-corruptieblogger Aleksej Navalny gelukt met een strakke video van 50 minuten.

Beeld uit de video van Navalny.Beeld YouTube

Daarin laat hij zien hoe premier en oud-president Dmitri Medvedev zijn vrije tijd doorbrengt. De video was de aanzet voor de grootste demonstraties tegen het Kremlin in vijf jaar afgelopen zondag.

We selecteerden vijf fragmenten uit de video die zelfs indruk maakten op de Russen. Te beginnen aan de rand van Moskou, in een van de optrekjes van de premier.

Vastgoedimperium

Opgelet, de video is een bescheiden samenvatting van Medvedes' vastgoedimperium, waarschuwt Navalny. Het was simpelweg niet mogelijk om alle ontdekte residenties van de premier in de video te proppen.

Navalny, tevens de Russische oppositieleider, verwijst liefhebbers naar een rapport van 87 pagina's: het resultaat van maandenlang onderzoek door zijn anti-corruptieorganisatie FBK. Daarin staat ook een woning in de bergen bij Sotsji.

De 'Obama van Rusland'

Wat de video extra schokkend maakt, is dat die draait om Medvedev: de premier werd gezien als het minst corrupte lid van president Poetins ploeg. Een man die zich graag voordoet als de Obama van Rusland. Actief op Instagram, dol op gadgets, rondlopend op de nieuwste Nikes.

Juist die hobby's brachten de premier in de problemen. Navalny volgde een schoenendoos met gele Nike Air Max 95 naar Medvedev. De sneakers bleken bezorgd te worden bij ene Vladimir Djatsjenko, bestuurder van allerlei charitatieve stichtingen - de dekmantels van Medvedevs villa's en paleizen.

En ook van een paar jachten, zo blijkt uit de fotootjes die Medvedev op Instagram zette. Een medewerker van Navalny over de ontdekking van de Princess 32M (11 miljoen dollar):

Smeergeld

Waar al dat geld vandaan komt? Grotendeels van Ruslands rijkste zakenmannen, stelt Navalny. Smeergeld. Een van de gulste donateurs zou Alisjer Oesmanov zijn, een van de machtigste oligarchen van het land.

Met enkel zijn premierssalaris (75 duizend euro per jaar) kan Medvedev niet meedingen voor de hoogtepuntjes van de Russische vastgoedmarkt. Alleen zijn achttiende-eeuwse appartementencomplex in Sint-Petersburg is dan al onbetaalbaar, laat staan de ingebouwde lift voor zijn auto's.

Nu naar het buitenland, naar Toscane.

'Propagandagebulder'

Medvedev heeft niet gereageerd op de aantijgingen. Zijn woordvoerder Natalja Timakova tegen het Russische persbureau Interfax: 'Het is zinloos om te reageren op propagandagebulder van een veroordeeld oppositiefiguur.'

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov: 'We hebben de berichten in de media gezien. Dit is niet de eerste creativiteitsshow van deze veroordeelde burger.'

Ze doelen op de voorwaardelijke celstraf die Navalny vorige maand kreeg. Verduistering bij een bosbouwdeal in 2009, aldus de rechter. Daarmee is Navalny volgens de Russische wet uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar maart. Navalny wil toch meedoen.

Een publiek heeft hij, laten de video en de daaropvolgende protesten zien. Want de video heeft niet alleen corruptie van Medvedev aangetoond, volgens Navalny, maar vooral 'waarom ons land heel rijk is, maar de mensen heel arm'.

Bekijk hieronder de volledige video.