Agenten vinden het terecht dat ze etnisch profileren (trouw.nl)


Politieagenten vinden etnisch profileren een onmisbaar onderdeel van hun werk. Niet omdat ze racistisch zijn, maar omdat ze boeven willen vangen en daar stereotypen voor gebruiken. Afkomst speelt daarin een belangrijke rol, al delen agenten mensen op straat niet alleen langs etnische lijnen in. Ook in de autochtone meerderheid onderscheiden ze 'nette burgers' van 'foute gasten'. In bijna veertig procent van de gevallen was de controle niet 'objectief en redelijk' te rechtvaardigen ...

door Voxpopuli in Politiek  ·  44 Reacties

  • 0
  • 1790x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Inderdaad, kijk maar naar opsporing verzocht, alleen maar bontkraagjes en licht of donker getint uiterlijk. Het zou slecht zijn als de politie die statistiek niet meeneemt in haar werk!

4
1 rubbie

Helemaal juist.
Het boevengilde heeft meestal een hoger pigmentgehalte.

5
2 Voordevuistweg

Dat is ook gewoon terecht, mensen stel, je hebt 100.000 marokkanen en 100.000 ouderen die met een rollator rondstrompelen, volgens onze politiek correcte kliek moet de politie dan van iedere groep evenveel lieden controleren.
Beetje absurd

2
3 Positivo
4 rolstoeltje

Mijn reactie in @4 is niet alleen voor nr. 1, maar ook die verder nog boven mij staan en (het merendeel van) de reacties die na mij komen.

Dit wordt een 100+ draadje.

20
5 rolstoeltje

Daar waar de grootste risico's zijn dien je extra alert te zijn. Dan is men het meest succesvol.

2
6 De Haring-ingenieur

"Allochtonen worden onevenredig vaak gecontroleerd. De onderzoekers vergezelden politieteams in wijken waar gemiddeld veertig procent van de bevolking tot een etnische minderheid behoorde. Bij de staandehoudingen was dat zestig procent."

Ik lees liever hoeveel % van de criminele gedrag per groep is.

Op Schiphol worden ook mensen er uitgepikt op hun uiterlijk en gedrag, dit komt niet door discriminatie maar omdat ze uit het verleden ervaring hebben.

Bij auto's rijden mensen met rode auto's relatief vaker te hard als mensen met andere kleur auto's. (gele auto's hebben de minste kans om bij een ongeluk betrokken te zijn)

1
7 TheoTheo

Die policorrectheid hier in NL zorgt ervoor dat mensen als maar nationalistischer gaan stemmen. Ik wel in elk geval.

2
8 rubbie
9 Voxpopuli

Lees de laatste alinia!

0
10 lokeend

@9 Ik zie op de getoonde beelden zelfs 50% de getoonde effectieve profilering

1
11 Voxpopuli

De echte, levensgevaarlijke en tot de tanden bewapende blanke penoze á la Holleeder durven ze hun vingers niet aan te branden, niet in de laatste plaats omdat zulk tuig vriendjes heeft bij de politie.

Dan ga je als agenten maar getinte mensen aanhouden, in hoop op openstaande verbaaltjes etc.

35
12 Biesbush

Gewoon naar je gevoel handelen, verder niet lopen zeiken. Ze maken het er zelf na, dus gewoon doorgaan

1
13 Pffff

@12
Holleeder is vaak genoeg opgepakt,dus uw bericht slaat als een tang op een varken.

1
14 kelly11

De Nederlandse Politie staat regelmatig zelf als crimineel in het nieuws,.. Dus waar praten we over?
http://www.volkskrant.nl/binnenland/strafadvocaten-politie-steelt-regelmatig-geld-bij-huiszoekingen~a4309663/

15
15 iedereen heeft recht op mijn mening

Als je naar de statistieken kijk moeten er zelfs meer aangehouden worden !

Het verhaal van de rapper Typhoon staat mij nog helder voor de geest hij was het niet eens met zijn aanhouding ( pure discriminatie volgen de rapper ) en mocht dit vanzelfsprekend duidelijk maken bij de Vara (DWDD ) op uw kosten ,drie weken later is deze rapper Typhoon aangehouden wegens weggereden zonder te betalen na het tanken ,Typhoon was in de haast vergeten te betalen zegt hij ?

3
16 Moskowfiets

@14 Als een van de weinigen, ja. De rest loopt vrij rond.

15
17 Biesbush

Ik ken meer criminele Nederlanders dan criminele Allochtonen,..

Allochtonen zijn meestal kruimeldieven.. Zelfs oud showmaster Frank Masmeijer blijkt het kopstuk van een grote Cocaïnesmokkel organisatie

20
18 iedereen heeft recht op mijn mening

@18 De term allochtonen wordt niet meer gebezigd sinds dat de statistieken vertroebelde.
Wij hebben het nu over nederlanders van allochtone afkomst of getinten.

1
19 Voxpopuli

De cijfers liegen er niet om: criminaliteit doet zich nu eenmaal vaker voor bij getinte personen dan bij blanken. Het is niet anders, helaas.

2
20 Nicks R. Van

@20 Behalve bij grote drugszaken of zware zedenmisdrijven,.. helaas

11
21 iedereen heeft recht op mijn mening

Uit die cijfers blijkt dat allochtonen al jarenlang oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitsstatistieken.

Van alle 196.300 verdachte misdrijven in Nederland in 2015 werden er 93.880 begaan door allochtonen (47,8%), aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aandeel allochtone inwoners in Nederland is echter veel lager: 22 procent.


Bepaalde groepen komen zeer vaak in de criminaliteit terecht. Zo steken Marokkanen (3,94 procent verdacht van een misdaad in 2015) en Antillianen (4,6%) er duidelijk bovenuit. Ook relatief veel Turken (2,3 procent) belanden in de criminaliteit, in vergelijking met de autochtone bevolking (0,76 procent).

http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/10/politie-controleert-allochtonen-vaak-onterecht-dit-zeggen-politiecijfers-372439/

1
22 Agio

** gebruiker verwijderd **

@16 , dat vd Steur hem uitnodigt voor bijschaven van de processen vindt ik een behoorlijke minachting voor de werkvloer van zijn ministerie.

23 gebruiker-verwijderd

Er zijn in Nederland 210.000 criminelen op 17 miljoen inwoners!
En er wonen in Nederland 3 miljoen allochtonen daarvan staan er 95.000 criminelen dus op 14 miljoen autochtonen zijn en er 115.000 criminelen!

2
24 Zie Hier

Er zijn in Nederland ook al getinte wijken waar de politie niet graag komt, ze worden gelijk omsingeld en de meest schunnige taal wordt naar hun hoofden gegooid. Niet alleen woorden eigenlijk.

2
25 gaulette

Er zitten twee kanten aan de zaak.
Er zijn respectabele burgers die constant aan de kant van de weg worden gezet.
Maar er is ook tuig dat zit verbergt achter het eeuwige discriminatie-stopwoord.
Politiek correcte heelmeesters, maken stinkende wonden.

1
26 Atlantique

Het is domweg een vorm van "vraag en aanbod"......

1
27 LoydMorris

In plaats van dat die allochtonen het juist toejuichen dat ze strenger gecontroleerd worden, waardoor ze er voor kunnen zorgen dat alle rotte appels worden opgepakt!!! Zijn ze daarna ook meteen van alle vooroordelen af!!

1
28 Topperz

** gebruiker verwijderd **

Ze zijn altjid meteen brutaal en agressief, is vaak teken van angst.

29 gebruiker-verwijderd

Komt omdat ze niet kunnen rijden, ook met mist bijvoorbeeld dan rijdt bijna iedereen met zijn dimlicht / mistlicht behalve als er een allochtoon achter het stuur zit, probeer het maar eens zodra je op afstand een auto zonder licht door de mist ziet rijden en je komt dichterbij dan is het in 80% van de gevallen een Turks type of een vrouw.

4
30 Limburg

40 Procent is niet terecht. Ok, maar dat betekend dus wel dat de politie het in 60 van de 100 gevallen WEL goed heeft. Daaruit mag ik concluderen dat de politie heel goed werk verricht.

1
31 Pirate

Er is maar een manier om als allochtone doelgroep uit de profileringsstatistieken te komen. Zorg ervoor dat je je dusdanig gedraagd dat je onder het statistisch percentage komt waarbij profilering noodzakelijk is.
Simpeler kun je het volgens mij niet maken. De onderzoeken wijzen uit dat bepaalde vooroordelen bevestigd worden. Als er in een de gezondheidsonderzoeken naar voren komt dat vrouwen boven een bepaalde leeftijd meer kans hebben om bepaalde ziektes te ontwikkelen, dan gaat men landelijk deze groep extra controleren. En dat is goed voor hun eigen belang. Waarom zou dat profileren dan geen nut hebben om de criminaliteit op straat van al dan niet benoemde allochtone afkomst in te dammen. In het meest gunstige resultaat zou men in de toekomst helemaal niet meer etnisch kunnen profileren omdat de cijfers dat niet meer kunnen ondersteunen. Misschien dat autochtone Nederlanders meer gecontroleerd gaan worden, wie zal het zeggen. Dit mag nooit geen reden worden om criminelen meer bewegingsvrijheid te geven, maar dat is mijn mening.

1
32 Mvid-

Ik vind het prima dat ze alert zijn etnische lui.

3
33 Interessant

Ik zeg: alle allochtonen eruit! De slechte én de goede. Zijn we er zeker weten vanaf.

7
34 David

Het is geen discriminatie maar een statistische kansberekeining en daarop loslatend een simpel rekensommetje...

1
35 Anonymousje

* Verwijderd door de redactie *

36 Captain Hero

@34 Moet u niet denken dat de criminaliteit dan verdwenen is dan bent u wel erg naief.

0
37 21st Century Guy

* Verwijderd door de redactie *

38 Captain Hero

Het feit dat Spee deze keer gelijk heeft doet niet af aan het feit dat we nu eindelijk van deze figuur verlost willen worden met zijn irritante accent en betweterigheid. Snel achter de geraniums en je nooit meer laten zien of horen is het beste voor iedereen.

3
39 PFL

Als blijkt dat van alle veroordelingen door de rechter maar liefst 68% van allochtone afkomst is, dan mag de politie m.i. ook 68% allochtonen controleren (dus 32% autochtonen).
Dat houdt in dat 2 op de 3 gecontroleerde personen een alllochtoon mag zijn. Dat heeft niets met discriminatie te maken, maar met statistieken.

0
40 wiseguy

De plichtsgetrouwe, vaak autochtone Nederlander is veel te fatsoenlijk. Hij werkt voor de uitkeringen van de nieuwkomers, laat zich beroven, laat zich in elkaar slaan, laat zich uitmaken voor racist,.... en nu het etnisch profileren weer. Stop met zwoegen en sla terug!

0
41 Soare

"Etnisch profileren" is een duur woord voor effectief werken.

Overal waar we kijken worden doelgroepen geselecteerd.

Het maakt de politie goedkoper en het land veiliger.

Alleen wegkijkers en ontkenners zien in etnisch profileren een bedreiging. Voor het meer realistische deel van de bevolking is etnisch profileren volkomen legitiem.

0
42 Sterke

Ik heb nog nooit problemen gehad met buitenlanders, allochtonen, asielzoekers, vreemdelingen of wie dan ook...... en toch begin ik het hele racistisch gewauwel, oeverloos gezeik, het gejammer van lui bij Pauw en van Nieuwkerk spuugzat te worden.....

0
43 LoydMorris

Ik mag vd Spee ook niet question dat programma wegmisbruikers noem ik liever politiemisbruik. Door hem zijn de boetes extraorbitant question Je ziet ook veel agenten die zich schamen dat ze van die gigantische boetes moeten incasseren voor vaak kleine overtredingen.
Misschien moeten we hier in Nederland ook maar naar een systeem dat een boete moet gaan naar verhouding van het inkomen. Rijke mensen hebben schijt aan al die verkeerregels want die paar 1000 euro boete's per jaar doet ze niets.

0
44 jkteg

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
rebo
Leidse vrouw (84) overvallen door intimiderende brief van buren: ’Wordt het niet eens tijd dat u naar het bejaardentehuis gaat?’

@50 Wat maakt dat allemaal uit Hendrianus? Het gaat er enkel maar om of die vrouw wel of niet dat briefje heeft ontvangen. En dat collectieve da...

1 minuut geleden geplaatst door rebo

eh
Syria’s Kurds face ISIS threat, US indifference as Turkey destroys critical infrastructure

@3En ISIS-kampen zullen open gaan, wat aan de ene kant goed is omdat het er zo'n zooitje is, maar op een nieuw kalifaat daar zitten we ook nie...

2 uur geleden geplaatst door eh

Bleke Betty
Column | Probleem: de woningmarkt is saai

Betaalmuur.Saai? Het is een slagveld waar men elkaar bijna te lijf gaat voor een paar vierkante meters en een dak en een schuld die bijna ni...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Syria’s Kurds face ISIS threat, US indifference as Turkey destroys critical infrastructure

...."“Onze schapen sterven; onze kinderen worden vergiftigd door de dampen”, zegt Hasan Abdallah, een Arabische boer in de stad Tell Brak, t...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Een dienstplichtbrief voor mijn dochter, dat is schrikken

En weer achter een betaalmuur. ...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld - de Kanttekening

@159 Mispoes. De angst is irreëel want de spin mag dan bestaan maar de angst ervoor is onnodig omdat de angst op niets gebaseerd is. Een p...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
‘Geen reden aan te nemen dat Russische leger veel sterker is geworden’

Christ kan beter zijn Klep houden. Het is ook bij hem een natte vinger in de wind. Daarbij kan je beter iets overschatten dan onderschatten. Dus...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

Sarcoff
Johan Derksen kraakt Sywert-interview Op1: ‘Hij is zo glad’

@4 Je moet toch wat om de laatste kijkers van de buis weg te jagen....

3 uur geleden geplaatst door Sarcoff

Sarcoff
‘Geen reden aan te nemen dat Russische leger veel sterker is geworden’

Ik heb helaas niet ze veel vertrouwen meer in de zogenaamde westerse experts.Ze zijn wel meesters in miscalculatie....

3 uur geleden geplaatst door Sarcoff

Bleke Betty
Tim (20) stapte vanwege pesterijen uit het leven, nu liggen er voor Twentse politiebureaus tegels tegen pesten

i.pv die bespottelijke walgelijke lentekriebels, kunnen ze beter behalve Taal en rekenen ook assertiviteitstrainingen geven, jongeren va zeg 6 j...

3 uur geleden geplaatst door Bleke Betty

NK. App
Hardcore Porn GifR/girlskissingCelebrity Leak NakedXnx BrasilHermione Corfield NudePorn Video DikhaoBoor HdEnglish Sex ActressCelebjihad.cokmMia Khalifa Rico StrongHelbooruSamantha Sexy Photos3gp Sex Videos ComMia Khalifaxx VideoXx Video Desi ComKiss PornAnaruto XxxHenati PictureSex Videos DoctorSex Video MayPunjabi Porn StoriesXxx Video Indian MarathiKate Winslett HotOmegle Joi五樓自拍Jewel ShepardHollywood Rape SceneFree PornsextubeNaked Sex Video DownloadAnya Olsen FeetHolly Wolf NakedXhamster KeralaSex Padam Full MoviePuja SexIndian Teen Nude VideoOld School Sex VideosShoplyfter 2Videos Porn FreAgatha Vega AnalXxx Indian HeroineFamily CuckoldWwe Raw Sex VideoFree CamsexBlack Sadi XxxNicole Murkovski AnalNyky FerrariSeductive Massage PornCuck HunterPornohd GratuitLayla London PornAbella Danger SexualityHairynudewomenXxx2011Drake Baby MommaYes BackpgeHot SexvChupando TetasHotgoChessiw RaeBangla Choti CollectionSxe VedosDentis PornSydney Sweeney BoobsTeens Bisexual PornXxx Sexy GameXnxx TrendingNude Ameteur TeensSex With MiaYour Sex VideoCeleb CameltoeDefloweringWife Forced PornBbc For MomsRedditnsfwGrupo De PornôsBeat Asian PornstarsGranny Blow Jobs PornNight Party XxxAdult VidHentaiheroesSex Bot Ai抖陰破解版Indian SxeFree Use Family PornBrazzers Indian VideosSeductive NudeHd Standing PornFellarunitallSex Sexy Hot VideoRsunade Rule 34Xxnx HospitalHindi Sex Video LiveNew Xxx TubeBig Booty PorNiks Indian NudeHard Indian FuckHorny Sunny LeoneAsian Lesbian SquirtFreeomocieFilmer PormoTeen Asian PornWw Sex PhotoGirls Getting WetHarley Quinn Face SittingSquirting SexKajal BikiniNaked WemonAcaciamakaylaGay Black Hard Core PornEmma Watson SexHome Alone SexChristy HartburgGoth Anime GirlBusty NudeLadki Ki SuhagratBlue Film Open SexyBegging For Sex PornAsianredtubeCole Church PornWww Romantic Sex VideoMile High MediaNatasha Nice SexyBigdicktrannyHentsi VideoSexo PornográtisNudisme SexePornoafriqueAoi TsukasaPicture Porn HotAmirah AdirahNicki Minaj BoobsMale SquartingSex For Cash VideosDelhi X VideoJungle Sex FilmNina Hartley PornographyPawg AnalingusCuquean PornFree Vids XxxAriab PornJolee LovwShay LarenBokep SdSlow Motion XxxBella MadisynRedtubegayCock Ninja StudeosSquirtingorgasmFapelllVídeo De Sexo Caseiro Brasileiro