Direct naar artikelinhoud

ING focust alleen nog op online-bankieren: 2.300 banen weg in Nederland

ING schrapt tot 2021 nog eens 7.000 banen, waarvan 2.300 in Nederland en 3.500 in België. Dat maakte de bank maandagochtend bekend.

ING focust alleen nog op online-bankieren: 2.300 banen weg in Nederland
Beeld reuters

'De afgelopen jaren hebben we heel zwaar geïnvesteerd in digitalisering. Dat is vrij succesvol geweest', zegt Ralph Hamers op BNR Nieuwsradio. 'We hebben meer dan 3 miljoen nieuwe klanten gekregen. We hebben 56 miljard kredietverlening kunnen doen. Daarmee hebben we de echte economie kunnen ondersteunen en we hebben onze kapitaalratio kunnen verbeteren.'

Toch is het verlies van duizenden banen volgens Hamers een harde boodschap. 'We hebben vanmorgen met de bonden gesproken, zowel in België als in Nederland, en we zullen de komende dagen heel veel aandacht besteden aan onze medewerkers.'

De vakbonden in België beschouwen de ontslagen die ING heeft aangekondigd als een oorlogsverklaring en hebben het personeel opgeroepen maandag het werk neer te leggen. In hoeverre aan de oproep gehoor wordt gegeven, is nog onduidelijk. De bonden willen vrijdag een officiële staking organiseren.

Nieuw sociaal plan

Reinier Castelein van De Unie zegt in een eerste reactie geschrokken te zijn van de enorme hoeveelheid banen die nog eens weg moeten. 'We begrijpen dat door de digitalisering en automatisering banen moeten verdwijnen. Ook de lampendover werkt niet meer. Maar we moeten wel kijken hoe we die mensen op een andere manier weer aan het werk krijgen.'

Hij zegt dat er een nieuw sociaal plan moet komen. Het huidige plan loopt tot 2018. Bij  ING Bank werken nu 52 duizend mensen, van wie 14.700 in Nederland.  In 2008 werkten bij de hele ING Groep nog 125 duizend mensen (fte's), van wie 50 duizend bij het verzekeringsbedrijf. Sindsdien is het aantal werknemers bij de bank al teruggelopen van 75 duizend naar 52 duizend - een verlies van 23 duizend fte's.

Rabobank kondigde eerder aan tot 2020 tienduizend minder banen te willen hebben, terwijl er in de afgelopen jaren al tienduizend zijn verdwenen. Vorige week maakte de Duitse Commerzbank bekend bijna 9.700 banen te schrappen, een vijfde van het totaal. In Nederland kondigde de Rabobank al een nieuwe ontslagronde aan voor 8.000 medewerkers, bovenop bestaande reorganisaties. De bank wil in 2018 tienduizend fte's minder hebben dan nu.

Ralph Hamers, CEO van ING.Beeld anp

Beleggingsdag

ABN Amro maakte in september een reorganisatie bekend waarbij 975 tot 1.375 banen verloren gaan. Deze maakt deel uit van een reorganisatie die in 2020 200 miljoen euro moet opleveren. ING maakte in juni al bekend vier- tot vijfhonderd banen te schrappen op het hoofdkantoor.

De banken zien hun winsten dalen als gevolg van lage rentes en miljoenenboetes, zoals recent vanwege gedupeerde MKB'ers die slechte rentederivaten hadden gekocht.

Misschien wel de grootste bedreiging is de opkomst van nieuwe, digitale concurrenten. Lange tijd ging de 'technologische disruptie' voorbij aan de banken. Nu overkomt hen hetzelfde wat taxichauffeurs (Uber), winkeliers (Amazon, Bol.com) en hotels (Airbnb) al eerder meemaakten. Het traditionele verdienmodel van de banken ligt onder vuur. Nieuwe internetplatforms bieden een goedkoop en snel alternatief voor klassieke bancaire diensten zoals betalingsverkeer en zelfs kredietverstrekking.

Eerder schatte vakbond FNV al dat tot 2020 nog zeker 40 duizend tot 50 duizend banen verloren gaan in de financiële sector. Daarmee wordt deze rap kleiner. Aan de vooravond van de crisis, in 2007, was de financiële dienstverlening nog goed voor 295 duizend banen. Inmiddels zijn dat er 246 duizend, een daling van ruim 16 procent, zo blijkt uit CBS-cijfers.

Wrang is volgens Castelein dat de aankondiging wordt gedaan op de dag dat de beleggers door ING met veel egards worden ontvangen, op de zogenoemde beleggingsdag. 'Ik had meer empathie van de ING-top verwacht.' In het tweede kwartaal maakte ING nog 1,4 miljard euro winst. 'Veel mensen boven de 45 jaar raken hun baan kwijt in de financiële sector en die zullen niet zo maar een nieuwe vinden', aldus Castelein.  

Reinier Castelein van De Unie.Beeld anp