Direct naar artikelinhoud

Deze Europese robot wil men in 2021 op Mars laten landen - pal naast de Russen

Hij heeft wel wat weg van de biertappende Marswagen uit de Heinekenreclame, maar het is een artist's impression van de robot die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA naar Mars wil sturen. De ExoMars Rover moet in maart 2021 landen op de rode planeet.

Een artist's impression van de ExoMars Rover, met op de achtergrond een Russisch meetstation.Beeld ESA

De missie: vaststellen of er ooit leven op Mars was. In de grijze doos voorop de rover zit een boor die tot 2 meter diep grondmonsters kan nemen. Aan het oppervlak van Mars zijn de omstandigheden voor leven slecht, onder meer vanwege de hoge straling. Ondergronds is de kans op het vinden van sporen van leven groter, hopen de onderzoekers.

De ExoMars Rover moet landen op een plek waarvan bekend is dat er gedurende lange perioden water voorkwam. Water is - in elk geval op aarde - cruciaal voor leven. Schuin achter de ExoMars staat een Russisch meetstation, dat ook in 2021 moet landen.

Een fictieve vlucht over Mars

De HiRISE-supercamera aan boord van de Mars Reconaissance Orbiter maakte de afgelopen twaalf jaar ruim 50 duizend beelden van de rode planeet. De Finse filmmaker Jan Fröjdman verzamelde ze en maakte er een 3D-model van. Alle beelden zijn handmatig ingekleurd, Fröjdman is drie maanden bezig geweest met monteren. Zo zou een tocht boven Mars eruit zien: