Kamervoorzitter Arib spreekt bij de dodenherdenking in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Kamervoorzitter is meer dan alleen een debatleider

PvdA-Kamerlid Khadija Arib wordt opnieuw voorzitter van de Tweede Kamer. Waarom viel op haar de keuze? En wat gaat ze precies doen?

De meeste Kamerleden zijn het erover eens dat Arib de functie in haar eerste jaar goed heeft vervuld. Zij bracht rust en wist met humor te voorkomen dat het debat te verhit raakte.

Arib schreef in haar sollicitatiebrief dat zij het als haar voornaamste taak ziet om ervoor te zorgen dat het debat in de Tweede Kamer ordentelijk verloopt. Dat wil zij niet alleen doen door de orde te handhaven, maar ook door een prettige sfeer te scheppen.

De voorzitter is ook het gezicht van de Tweede Kamer bij officiële gebeurtenissen en in de contacten met het buitenland. Arib zou in haar korte tijd in de functie goede diplomatieke contacten hebben opgebouwd.

En dan is zij ook nog de voorzitter van het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, dat bestaat uit de voorzitter en ondervoorzitters van de Kamer.

Het presidium stelt onder meer de begroting van de Tweede Kamer op en gaat over de uitgaven. Daarnaast is het presidium verantwoordelijk voor de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer.

Arib zit met een kleine onderbreking al sinds 1998 in de Kamer. Ze voerde onder meer het woord over de gezondheidszorg en de zedenwetgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl