Politiek

NOS: Geenpijl-referendum blijkt volstrekt zinloos, nee-stem wordt genegeerd

02-10-2016 19:48

Lees ons nieuwe artikel over deze zaak.

Update: Rutte ontkent alles, en de NOS lijkt behoorlijk hard te falen.

Update: volgens de NOS ‘wordt het verdrag gewoon van kracht met de 27 overgebleven landen’, maar het is de vraag of dat volgens de wet wel mogelijk is.

Ondanks een overtuigend ‘NEE’ bij het GeenPeil-referendum over het associatieverdrag met Oekraïne lijkt het zo goed als zeker te zijn dat deze ‘NEE’ in Europa volkomen gaat worden genegeerd. Dit meldt de NOS. Het zou Nederland volgens bronnen in Brussel niet lukken om steun in de EU te vinden voor aanpassing van het verdrag. Volgens de Brusselse NOS-verslaggever heeft Mark Rutte weinig meer gedaan dan ‘voorzichtig aftasten’ of hij in Brussel eventueel medestanders zou kunnen vinden voor een aanpassing van het verdrag.

Wel is Rutte “maanden bezig geweest de kwestie in Brussel aan te kaarten” maar is daar niets uit voort gekomen. Zelfs voor het toevoegen van een korte tekst aan het verdrag, waarin staat dat het een handelsverdrag is en dus niet betekent dat Oekraïne ook lid wordt van de EU, kon Rutte geen medestanders vinden.

Het verdrag zal naar alle waarschijnlijkheid gewoon van kracht blijven. Over drie weken zal het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne dan ook officieel van kracht worden.