Een rookcirkel op station Amersfoort Centraal.
Volledig scherm
Een rookcirkel op station Amersfoort Centraal. © ANP

De teloorgang van de tevreden roker

RokenRoken in de wachtrij in pretparken is er vanaf zaterdag definitief niet meer bij. De actie is onderdeel van een inmiddels lange reeks maatregelen tegen het roken. Beleid om de sigaret te verbannen klinkt anno 2017 best logisch, maar nog niet eens zo gek lang geleden zag het er nog heel anders uit. Dit is een verhaal over de geschiedenis en de toekomst van het roken.

  1. Meer kinkhoest en een mazelenuitbraak: hoeveel zorgen moeten we ons maken?
    PREMIUM
    kinderziektes

    Meer kinkhoest en een mazelenuit­braak: hoeveel zorgen moeten we ons maken?

    Het aantal meldingen van kinkhoest stijgt sinds vorig jaar, en in de regio Eindhoven werd melding gedaan van een mazelenuitbraak. Hoe kan het dat deze ziektes nu een opleving lijken te hebben? En zijn kinkhoest en mazelen hiermee een groter gevaar dan andere kinderziektes? Harald Wychgel van het RIVM: ,,Eerder kwamen de meldingen nog voornamelijk vanuit gebieden met een lage vaccinatiegraad, inmiddels krijgen we meldingen vanuit het hele land.”
  2. Arts over chronische nierschade: ‘Iemand van 55 jaar met milde schade leeft gemiddeld 7 jaar korter’
    PREMIUM
    Wereldnierendag
    14

    Arts over chronische nierschade: ‘Iemand van 55 jaar met milde schade leeft gemiddeld 7 jaar korter’

    Het is vandaag Wereldnierendag. Ongeveer 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade. Een groot deel van hen weet dit niet, zegt nierarts Ron Gansevoort, omdat de nieren geen waarschuwingssignalen geven. Gevaarlijk, want zelfs iemand met lichte nierschade leeft gemiddeld een aantal jaar korter. Hoe ontstaat nierschade, en wat kun je doen om het te voorkomen?