Danny Blind op de bank in Bulgarije
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: blamage van Oranje, verkeerschaos en zomertijd

Heb je dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Het Nederlands Elftal heeft zaterdagavond na een dramatische wedstrijd uit met 2-0 verloren van Bulgarije. Daardoor komt plaatsing voor het WK in Rusland volgend jaar op losse schroeven te staan. Bondscoach Danny Blind liet na de wedstrijd doorschemeren dat hij twijfelt over zijn toekomst.

Delev scoort na fout De Ligt

Edith Schippers wordt de enige informateur. Ze blijft de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over een mogelijke kabinetsformatie begeleiden. Schippers is nu verkenner en brengt morgen verslag uit aan de Tweede Kamer. De informateur wordt benoemd door de Tweede Kamer.

Bij de vorige formatie ging verkenner Henk Kamp ook door, maar de VVD'er kreeg toen wel een tweede informateur naast zich: de voormalige PvdA-leider Wouter Bos. Nu zou een tweede informateur van GroenLinks misschien voor de hand liggen, maar dat gaat dus niet gebeuren.

Verkenner Edith Schippers (VVD)

Het was zaterdag chaos op de autowegen rond Amsterdam en Utrecht omdat de A1 tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg was afgesloten voor sloop- en asfalteringswerkzaamheden.

Daardoor moesten automobilisten omrijden via de A2, de A12 en de A27. Daar liepen de vertragingen op tot een uur. Dat het mooi weer was en veel mensen naar pretparken en evenementen gingen, hielp ook niet mee. Voor zondag was ook veel drukte voorspeld maar dat bleek mee te vallen.

Files en werkzaamheden A1

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is in Moskou opgepakt. Hij had de Russen opgeroepen om mee te doen aan demonstraties tegen overheidscorruptie, in verschillende Russische steden. In het centrum van de hoofdstad demonstreerden duizenden mensen.

Volgens het Kremlin was de demonstratie illegaal. Medestanders probeerden nog te voorkomen dat de politie Navalny afvoerde in een busje.

Navalny is één van de felste critici van president Poetin. Hij had zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. In februari werd hij schuldig bevonden aan corruptie waardoor hij niet meer mee mag doen aan die verkiezingen, maar hij voert daar nog steeds campagne voor.

Alexei Navalny wordt afgevoerd door de politie in het centrum van Moskou

Een verjaardag met gemengde gevoelens. 27 Europese leiders hebben dit weekend gevierd dat zestig jaar geleden het Verdrag van Rome werd getekend, het startschot van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie.

In dezelfde zaal als waar destijds het verdrag werd getekend, in het stadhuis van Rome, zetten de huidige Europese regeringsleiders (zonder de Britse premier May) hun handtekening onder de Verklaring van Rome.

Daarin worden de successen van de EU benoemd en ook doelen voor de komende tien jaar geformuleerd. Zo willen de EU-leiders werken aan veiligheid en een welvarend en duurzaam Europa. Ook moet Europa sterker worden op het wereldtoneel, zo valt te lezen.

Europese leiders vieren feestje in Rome

Het Formule 1-seizoen is weer begonnen, met de Grand Prix van Melbourne. De Duitser Sebastian Vettel won. Max Verstappen werd vijfde in Australië. "Dit resultaat is misschien zelfs beter dan verwacht. De snelheid was in de race beter dan tijdens de kwalificatie", reageerde Verstappen.

Max Verstappen na de race in Melbourne

Het Duitse verkiezingsjaar is begonnen met de deelstaatverkiezingen in Saarland. De stembusgang werd in Berlijn met spanning gevolgd, omdat de uitslag wordt gezien als test voor de landelijke verkiezingen in september.

De christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel is de duidelijke winnaar. De sociaal-democraten van de SPD profiteerden niet van het nieuwe leiderschap van de populaire Martin Schulz. CDU en SPD zitten niet alleen landelijk samen in de regering, maar ook in Saarland.

De CDU heeft volgens de exitpolls 41 procent van de stemmen gekregen, een winst van 5 procent. De SPD verliest ongeveer een procent en blijft steken op 29,5 procent. Die Linke krijgen 13 procent en de rechts-populistische Alternative für Deutschland 6 procent.

In september zijn landelijke verkiezingen in Duitsland.

CDU wint in Saarland

Ook in Frankrijk zijn er binnenkort verkiezingen. Op 23 april en 7 mei kiezen de Fransen een nieuwe president. Uit een recent grootschalig opinie-onderzoek blijkt dat één op de drie Franse kiezers nog niet zeker weet of ze gaan stemmen. "Dat is een dramatisch hoog cijfer als je het vergelijkt met voorgaande verkiezingen", zeggen onderzoekers Gilles Finchelstein en Martial Foucault.

Correspondent Frank Renout peilde bij een Parijse kiosk de stemming onder de Franse kiezers.

Fransen willen wel stemmen, maar op wie?

En dan toch nog even een herinnering. De zomertijd is ingegaan in de nacht van zaterdag op zondag. Check nog even alle klokken in je huis en je auto om te voorkomen dat je morgen een uur te laat op je werk verschijnt.

De zomertijd ging om 02.00 uur in

De komende dagen...

Edith Schippers komt maandag met een verslag van haar verkenning naar een nieuw kabinet. Het wordt om 10.00 uur beschikbaar gesteld via de website www.kabinetsformatie2017.nl. Dinsdag is er waarschijnlijk een Kamerdebat over de verkiezingsuitslag en de formatie.

Op Tenerife is om 16.30 uur een herdenking van de vliegramp van 40 jaar geleden. Er is geen herdenking in Nederland. Maar ieder jaar komen op begraafplaats Westgaarde in Amsterdam nabestaanden bijeen. De vliegramp van Tenerife was in 1977. Op de luchthaven van het Canarische eiland botsten twee vliegtuigen van het type Boeing 747 - een van Pan Am en een van KLM - op elkaar. Daarbij kwamen 583 mensen om het leven.

Giro 555 actiedag op woensdag. Sinds zaterdag wordt een vijfdaagse actie gehouden die wordt afgesloten in Beeld en Geluid. Daar vandaan zendt NPO Radio 2 de hele dag live uit met live bands en artiesten. Ook is er een groot gaming event met jongeren, en een belpanel met bekende Nederlanders. Er wordt geld ingezameld voor de hongersnoden in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl